malic acid

Lemma

malic acid

Etichetta di dominio

EN

Etichetta grammaticale

c. n.

Definizione

One of the main acids in a wine characterised by sharp, green taste resembling a green apple. 1

Nota

In some white wines, this is an expected and appropriate flavor. It is a flaw in red wines. To eliminate this from the wine’s flavor profile, winemakers will encourage malolactic fermentation which results in the conversion of malic acid to lactic acid. 2

Contesto

The lactic acid bacteria convert the stronger malic acid into the softer lactic acid, in effect naturally deacidifying the wine. 3

Trascrizione fonetica

UK [ˈmeɪlɪk ˈasɪd ], US [ˈmælɪk ˈæsəd]

Sinonimi e Antonimi
ND
Abbreviazioni

HO2CCH2CHOHCO2H 5

Etimologia

Malic: 1797, from Fr. malique, from L. malum "apple."

Acid: 1620s, "of the taste of vinegar," from Fr. acide (16c.) or directly from L. acidus "sour, sharp," adj. of state from acere "to be sour," from PIE base *ak- "sharp, pointed". 6

Etichetta di paese
ND
Ente

Università degli Studi di Genova - Facoltà di Lingue e letterature straniere - Corso di laurea Teorie e tecniche della mediazione interlinguistica

Data della scheda
Thu Jan 1 01:00:00 1970
Autore

Marilena Cairo, rev. Biondo, Barbagianni

Fonti

1 : DA «http://www.redwinebuzz.com/index.php?q=wine-u-m.html», (25/11/2011)

2 : «http://www.redwinebuzz.com/index.php?q=wine-u-m.html», (25/11/2011)

3 : «http://www.aromadictionary.com/articles/wineglossary_m-z_article.html», (04/07/2009)

4 : «http://www.oed.com/», (25/11/2011)

5 : «http://www.ehow.com/how-does_5233192_malic-acid-made_.html», (25/11/2011)

6 : «http://www.etymonline.com/», (25/11/2011)

Ritorna alla Barra di Navigazione